Tillbaka
MyNewsDesk - Pressmeddelanden

Apotekarsocieteten firar 50 år!

2021-01-27

importerad-mynewsdesk-bild

I år är det 50 år sedan Apotekarsocieteten blev den form av ideella och oberoende medlemsförening den är i dag. Det ska vi fira hela året! Uppdraget – då som nu – är att verka för att läkemedel utvecklas och används på ett optimalt sätt för både individ och samhälle.

Den 1 januari 1971 tog svenska staten över ägandet för apoteken och ansvaret för deras service från Apotekarsocieteten – ett uppdrag som föreningen haft sedan slutet av 1700-talet. I samband med detta bildades ”dagens” Apotekarsocieteten, som under de 50 år som gått utvecklats till en oberoende medlemsförening för alla inom läkemedelsområdet.

I dag består föreningen av omkring 5 000 medlemmar fördelade på 14 ämnessektioner och 11 geografiska kretsar, som tillsammans bidrar till att göra Sverige kunnigare om läkemedel.

– Det är fantastiskt med den bredd och det djup vi har i föreningen, säger Karin Meyer, vd för Apotekarsocieteten. Under de 50 år som gått har Apotekarsocieteten blivit en viktig och självklar del av svensk life science. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla verksamheten så att Apotekarsocieteten även de nästkommande 50-500 åren bidrar till att läkemedel utvecklas och används på ett sätt som är bra för både individ och samhälle.

Femtio års-firandet kommer givetvis att märkas på olika sätt – inte minst genom den jubileumssida som vi i dag lanserar på Apotekarsocieteten.se. Där får du bland annat en snabbguidning genom vår långa historia (som går betydligt längre tillbaka än till 1971) och en bild av var vi är i dag. Men framförallt får du möta våra medlemmar som i korta intervjuer ger sin bild av Apotekarsocieteten och vad föreningen betyder för dem.

Under året kommer också nyhetssajten Läkemedelsvärlden, som ges ut av Apotekarsocieteten, att göra återkommande tillbakablickar i sin föregångare Svensk Farmaceutisk tidskrift från 1971. Mycket intressant läsning utlovas – både om ämnen där det inte tycks ha hänt så mycket, liksom om områden där utvecklingen gått starkt framåt.

Till detta kommer givetvis alla intressanta möten och seminarier som arrangeras av Apotekarsocietetens kretsar och sektioner under hela året. På grund av rådande pandemi sker de flesta möten digitalt, men när det åter blir möjligt ser vi fram emot att ses fysiskt. Håll koll i vårt kalendarium om vad som är på gång.

Och naturligtvis ska en 50 åring firas! Boka därför den 1 september i almanackan. Om corona-situationen tillåter ser vi fram emot en festlig och fullspäckad dag i Apotekarsocietetens lokaler på Wallingatan i Stockholm. Annars 50 års-firar vi lika bra digitalt.

– Det händer alltid mycket spännande saker i Apotekarsocieteten och i år kanske extra mycket, säger Karin Meyer. Utvecklingen inom läkemedelsområdet går snabbt, vilket satts på sin spets det senaste året med pandemin, och där har vårt uppdrag att öka kunskapen om läkemedel ytterligare förstärkts. Efterfrågan på information och den kunskap vi förmedlar har resulterat i ännu ett rekord avseende antalet deltagare i våra aktiviteter, vilket är ett tydligt bevis på att vi har en stark ställning i life science-Sverige.