Antibiotikaresistens i fokus

Vårt arbete inom antibiotikaresistens i urval

Här har vi samlat en del av det vi har gjort nyligen inom antibiotikaresistens och sådant som är på gång.

Aktuellt om antibiotikaresistens, 28 oktober 2024

Sverige ligger i framkant med kampen mot antibiotikaresistens men hur har vi lyckats påverka i FN, vad kom fram under FN-mötet och vilken betydelse kan det få i Sverige och världen?

Vad hände på FN:s högnivåmöte om antibiotikaresistens – och vad händer sedan?(evenemang)

Diagnostikens roll för rätt val av antibiotika, 8 april 2024

Klinisk mikrobiologi i Växjö har inte bara utmärkt sig genom sin banbrytande forskning utan är även erkänt som nationellt referenslaboratorium i kampen mot resistenta bakterier. Genom ett nära samarbete med WHO:s globala strategiska grupp för antibiotikaresistens står de i främsta ledet i detta viktiga arbete.

Oskar Ekelund, forskare, överläkare och chef för klinisk mikrobiologi inom Region Kronoberg och Blekinge berättar om arbetet med antibiotikaresistens (evenemang).

Klinisk mikrobiologi i Växjö är utsett till nationellt referenslaboratorium i kampen mot resistenta bakterier och har ett tätt samarbete med WHOs globala strategiska grupp för antibiotikaresistens (inspelade evenemang).

Deltagande i rundabordssamtal, Regeringskansliet, Socialdepartementet, 11 mars 2024

Regeringens AMR-ambassadör Malin Grape, Lina Pastorek och Anette Hulth arrangerade ett rundabordssamtal på Regeringskansliet, Socialdepartementet där de presenterade vad Sverige ska fokusera på vid FN-mötet. Sverige driver frågor kring såväl vacciner, diagnostik, hygien och sanitet som tillgång på effektiva antibiotika, både befintliga och nya. Regeringen vill även satsa på forskning och utveckling av nya antibiotika för att ersätta de gamla som successivt blir verkningslösa på grund av resistenta bakterier. Behovet av ökad finansiering för implementering av nationella handlingsplaner mot antibiotikaresistens lyfts också i deklarationen som skall antas på högnivåmötet i september.

Frukostseminarium, 29 maj 2023

Sveriges AMR-ambassadör Malin Grape var hos Apotekarsocieteten för att presentera arbetet med förstärka EU:s arbete mot antibiotikaresistens. Hon berättade om hur det svenska kunskapsläget om antibiotikaresistens har bidragit i EU under ordförandeskapet.

 Världens första AMR-ambassadör vill ha kollegor – LäkemedelsVärlden (lakemedelsvarlden.se)
”Sverige driver på för att sätta konkreta mål” – LäkemedelsVärlden (lakemedelsvarlden.se)

”Apotekarsocieteten startade fokusfrågan om antibiotikaresistens 2017 och vi bidrar med kunskapslyft i alla led i denna viktiga fråga, från molekyl till användning”

Lisa Bandholtz
vetenskaplig sekreterare

Helhetsperspektiv viktigt mot globalt problem

Antimikrobiell resistens (AMR) är ett av de största hoten mot den globala folkhälsan. Utan kraftfulla, långsiktiga åtgärder på såväl internationell som lokal nivå riskerar mänskligheten att återgå till den tid då vi inte kunde behandla infektioner effektivt. Antibiotikaresistens handlar om att bakterier eller andra mikrober blir motståndskraftiga, resistenta, mot antibiotika som normalt hämmar eller dödar dom och därmed blir infektioner alltmer svårbehandlade.

Antibiotikaresistens orsakar årligen över 35 000 dödsfall i EU/EES och medför stora kostnader, också för hälso- och sjukvårdssystemen.

År 2019 klassade Världshälsoorganisationen WHO antibiotikaresistens som ett av de tio största hoten mot människors hälsa globalt. I juli 2022 klassade EU-kommissionen och medlemsländerna antibiotikaresistens som ett av de tre största hälsohoten. Om resistensen fortsätter att öka kommer det att leda till uppskattningsvis 10 miljoner dödsfall i världen varje år. Därför är AMR en av de mest prioriterade frågorna för att kunna bota infektioner i framtiden men även att kunna utföra operationer och behandla med läkemedel som trycker ner immunsystemet såsom tex cancerbehandlingar.

Det är helt nödvändigt att arbetet mot antibiotikaresistens sker på flera plan samtidigt. Helheten är viktig för att nå framgång, alltifrån utveckling av nya antibiotika, bevarandet av existerande antibiotika, prevention, djurhälsa, tillverkning och mycket mer. Detta är ett globalt problem där olika länder kommit olika långt och Sverige har ett relativt bra resistensläge i jämförelse med många andra länder.

Relaterade artiklar:
”Ten threats to global health in 2019” – WHO (Who.int)

Apotekarsocieteten ingår som en aktör i PLATINEA 2.0, PLATtform för INnovation av Existerande Antibiotika. För att medverka till optimerad användning av befintliga antibiotika samt säkra tillgången till antibiotika av särskilt medicinskt värde.

Kontaktperson

Lisa Bandholtz
Vetenskaplig sekreterare

Bli medlem

Som medlem i Apotekarsocieteten går du kostnadsfritt på våra aktiviteter och kan se inspelade evenemang i efterhand.

 

Bli medlem

Läkemedelsvärldens artiklar

För dig som vill ha en bra genomgång och uppdatering inom antibiotikaresistensområdet, läs Läkemedelsvärldens samling. Över 50 artiklar om heta ämnen kring antibiotikaresistens!

 

LmVs artiklar