Tillbaka
MyNewsDesk - Nyheter

Läkemedelsakademins kurser på arabiska prisas internationellt

2016-09-16

På den internationella farmacikonferensen FIP i Buenos Aires i månadsskiftet augusti/september prisades postern från Apotekarsocietetens dotterbolag Läkemedelsakademin om kurser i farmakoterapi på arabiska. Postern med titeln ”Pharmacist a borderless profession” vann priset i sektionen Health & Medicines Information Section.

– Postern mottogs mycket väl och fick mycket uppmärksamhet både från våra nordiska grannländer men även av USA, Canada, Australien t.ex. Det är länder mot motsvarande problem och utmaningar både geografiskt men även med stor invandring av grupper med andra språk där kommunikationen är problem. De ansåg att vi knäckt koden; om vi hjälper de utländska apotekarna i integrationsprocessen så de kommer in på arbetsmarknaden så får sedan apoteken nya och större kundströmmar då det finns någon på apoteken som talar deras hemspråk. Bara vinnare och inga förlorare! , berättar Annika Tengvall som var den som presenterade postern.

Arbetet med att översätta Läkemedelsakademins befintliga e-learningkurser inom farmakoterapi har gjorts möjligt genom de Främjandemedel som i november 2015 beviljades Sveriges Farmaceuter, Almega och Svensk Handel från Arbetsmarknadsdepartement. Bakgrunden är det stora antalet nyanlända apotekare från bland annat Syrien, i kombination med den brist på farmaceuter som finns på den svenska apoteksmarknaden.