Tillbaka
MyNewsDesk - Pressmeddelanden

​Läkemedelsakademin lanserar kostnadsfri ATMP-utbildning

2021-06-09

importerad-mynewsdesk-bild

Utvecklingen inom området avancerade terapier går snabbt. Med hjälp av så kallade ATMP-produkter (gen-, cell- och vävnadsterapi) är förhoppningen att flera svåra sjukdomar och tillstånd där behandlingsmöjligheterna hittills varit begränsade, eller helt saknats, kan lindras eller till och med botas.

Nu lanserar Apotekarsocietetens utbildningsföretag Läkemedelsakademin en kostnadsfri introduktionsutbildning till ATMP-området riktad till hälso- och sjukvårdspersonal, apotek, politiker, beslutsfattare, patienter, industri, forskare och andra intressenter.

‒ ATMP är ett område på stark frammarsch och där det krävs kompetensutveckling i alla led i led i kedjan – från tidig forskning till beslutsfattare och användning i sjukvården. Den här utbildning ger en bra introduktion till området för en bred målgrupp, säger Hanna Rickberg, utbildningschef på Läkemedelsakademin. 

Den webbaserade utbildningen är framtagen i samarbete med bland annat Läkemedelsverket inom ramen för projektet ”Sverige ledande inom avancerade terapier 2030”, en visionsdriven innovationsmiljö med finansiering av Vinnova. Några av landets främsta experter inom ATMP-området har medverkat i att ta fram och kvalitetssäkra utbildningen.

‒ Ambitionen är att om fler kan mer om ATMP kan också samverkan och dialogen mellan olika aktörer förbättras. Förhoppningsvis kan det i förlängningen leda enklare beslutsprocesser och förenklat införande av dessa läkemedel i svensk sjukvård. Vi vill bidra till att höja kunskapsläget och ta svensk hälso- och sjukvård in i framtiden helt enkelt, säger Hanna Rickberg.

Utbildningen finns att ta del av kostnadsfritt via Läkemedelsakademins webbplats och tar cirka 15 minuter att genomföra. Företag och organisationer kan få möjlighet att distribuera utbildningen i sina egna lärportaler. Utbildningen finns både på svenska och engelska.

ATMP (advanced therapy medicinal products) utgår från mänskliga celler, vävnader eller gener som modifierats på något vis för att kunna tillverka det önskade terapiläkemedlet.