Tillbaka
MyNewsDesk - Pressmeddelanden

​Hon prisas för bästa kundinsatsen på apotek

2020-11-26

importerad-mynewsdesk-bild

Apotekaren Samra Srndic kände igen tecknen begynnande kognitiv svikt hos en kund och hjälpte denna till en säker läkemedelsbehandling. För detta belönas hon med Apotekarsocietetens utmärkelse Bästa kundinsats på apotek.

Samra Srndic är utbildad apotekare och arbetar på apoteket Najaden (Apoteksgruppen) i Solna norr om Stockholm. Vid ett kundmöte tidigare i år uppmärksammade Samra att allt inte stod rätt till. Kunden, som verkade förvirrad, hade recept på två olika antidepressiva läkemedel där det ena skulle sättas in och det andra fasas ut.

– Allt såg farmaceutiskt okej ut, men upptrappningsschemat var lite bristfälligt så jag ringde och försökte få tag på läkaren som förskrivit medicinen, berättar Samra Srndic.

När det inte lyckades och det var uppenbart att kunden på egen hand inte kunde hantera upp- och nedtrappning av de olika läkemedlen delade Samra en dosett med läkemedlen i korrekta doser. Hon kontaktade även kundens husläkare för att kontrollera att kunden övriga läkemedelsbehandling var i sin ordning.

– Det kändes inte bra att lämna kunden utan att ha kontaktat husläkaren säger Samra Srndic.

För detta belönas hon med utmärkelsen Bästa kundinsats på apotek år 2020 med motiveringen att ”Samra vågade gå steget längre som farmaceut och hjälpa kunden med att inte bara fördela läkemedel enligt upp- och nedtrappningsschema utan även förmedla information vidare till förskrivare”. 

Priset delas ut av Apotekarsocietetens sektion för öppenvårdsfarmaci och består, förutom erkännandet, av en prischeck på 15 000 kronor. Priset delades ut på Apoteksdagen – ett möte som arrangeras av Apotekarsocieteten, Sveriges Farmaceuter och Sveriges Apoteksförening – och det var en glad pristagare som tog emot utmärkelsen.

– Jag är jätteglad och otroligt tacksam. Priset är en fin gest som bekräftar min och andras fina insatser på apotek, säger Samra Srndic.

En bidragande faktor till den lyckade kundinsatsen var tid, berättar Samra

– Har man gott om tid kan man visa större omsorg. Jag hoppas att alla har möjlighet till det i sina kundmöten och att tidsbrist inte gör att man som farmaceut inte kan göra sitt jobb till fullo.

– På mitt apotek har vi väldigt bra stöttning av varandra och man får ta den tid man behöver för att möta kunderna, säger Samra Srndic.

Nominerade till priset Bästa kundinsats på apotek var också Sumia Haj Younes, Apoteket Svanen Tibro, Apoteket AB och Minja Mandrapa, Kronans Apotek Mariaplan Göteborg, som belönades med andra respektive tredje pris.

Därför fick Samra Srndic priset  juryns motivering:
”Priset för bästa kundinsats 2020 går till apotekaren Samra Srndic, Apoteksgruppen, Najaden, Solna. Hon får priset för att i sitt kundmöte visat stor farmaceutisk kompetens och omsorg genom att känna igen tecknen på en påbörjande kognitiv svikt och agera därefter. Samra vågade gå steget längre som farmaceut och hjälpa kunden med att inte bara fördela läkemedel enligt upp- och nedtrappningsschema, utan även förmedla information vidare till förskrivare. Genom denna handling bidrog Samra inte bara till att få en säker, optimal och tryggare läkemedelsbehandling för kunden, utan till att även förstärka farmaceuternas viktiga roll gentemot sjukvården.”