Carl Wilhelm Scheele

Banbrytande forskning
– okända grundämnen och organiska syror

Carl Wilhelm Scheele, en av världens främsta kemister, föddes 1742 i Stralsund i Tyskland, som då var en del av Sverige. Vid 15 års ålder flyttade han från Stralsund till Göteborg för att bli apotekare. Han stannade i Sverige och blev en internationellt erkänd vetenskapsman under sitt relativt korta liv. Han dog 1786 vid 43 års ålder.

Scheele flyttade först till Stockholm och sedan till Uppsala, där ledande vetenskapsmän som Torbern Bergman snart lärde sig uppskatta hans arbete. Scheele bosatte sig slutligen i den lilla staden Köping, där han kombinerade sitt arbete som apotekare med sin passion för forskning.

Scheele upptäckte åtta okända grundämnen, vilket är mer än någon annan vetenskapsman någonsin har lyckats med!

Han upptäckte dessutom nio okända organiska syror vid en tidpunkt då endast fyra organiska syror var kända. Scheele är mest känd för sin banbrytande upptäckt av syre och de kemiska grundämnena klor, mangan och volfram. Hans upptäckter tillämpades inom områden som katalys, stålproduktion och fotografi.

Kungliga Vetenskapsakademien insåg snabbt Scheeles potential och därför blev han den första personen någonsin att utses till ledamot innan han ens hade en riktig högskoleexamen! Han utsågs också till ledamot av de internationellt erkända vetenskapliga akademierna i Turin, Paris, Verona och Erfurt.

Det sades om Scheele att han hade ”ögon som eld”. Vi vet inte exakt hur han såg ut eftersom det inte finns några porträtt målande under hans livstid, men bilden av honom som en ihärdig, fokuserad och passionerad forskare i världsklass är kristallklar.