Tillbaka
Nyheter

Nobelpris till Scheelepristagaren Emmanuelle Charpentier

2020-10-07

Professor Emmanuelle Charpentier tar emot 2019 års Scheelepris för sina upptäckter av gensaxen CRISPR/Cas9. Tv Karin Meyer, vd för Apotekarsocieteten och th Märit Johansson, styrelseordförande för Apotekarsocieteten.

I november förra året tog professor Emmanuelle Charpentier, Max Planck-institutet, emot Apotekarsocietetens vetenskapliga utmärkelse Scheelepriset för sina upptäckter om gensaxen CRISPR/Cas9. I dag, onsdag, belönades hon med ett Nobelpris i kemi för samma upptäckt – ett pris som hon delar med den amerikanska forskaren, professor Jennifer Doudna.

– Det är ett utmärkt val av Nobelkommittén och ett utmärkt exempel på vikten av grundforskning och hur den kan leda till viktiga tillämpningar. På väldigt kort tid har denna upptäckt kunnat appliceras inom ett flertal områden där kopplingen till läkemedel och nya behandlingar utgör en, säger Karin Meyer, vd för Apotekarsocieteten.

Nobelpris för genomeditering

Det är Kungliga Vetenskapsakademin som utser Nobelpriset i kemi. Årets vinnarduo fick priset ”för utveckling av en metod för genomeditering” – det vill säga CRISPR/Cas9. Med hjälp av metoden kan forskare med hög precision förändra arvsmassan i djur, växter och mikroorganismer.

Sedan tekniken upptäcktes 2012 har den revolutionerat de molekylära livsvetenskaperna och bland annat bidragit till utveckling av nya cancerterapier. Möjligheten att bota ärftliga sjukdomar har också kommit betydligt närmare tack vare upptäckten av gensaxen.

– CRISPR/Cas-teknologin är ett enastående vetenskapligt bidrag som har revolutionerat biomedicinsk genterapi. Detta genetiska verktyg har många applikationer inom läkemedelsforskning och läkemedelsutveckling. I framtiden kommer vi se alltfler sjukdomar som går att bota, tack vare denna fantastiska upptäckt, säger Lisa Bandholtz, vetenskaplig sekreterare för Apotekarsocieteten.

”Kvitto på vetenskaplig stringens”

Det är dock inte första gången en tidigare Scheelepristagare belönas med Nobelpriset. Hela fem gånger har Apotekarsocieteten identifierat och prisat upptäckter och forskare som senare fått motta Nobelpriset i kemi/medicin eller fysiologi.

– Att fem av Apotekarsocietetens hittills 49 Scheelepristagare senare fått Nobelpriset ser jag som ett kvitto på den vetenskapliga stringens som genomsyrar organisationen, inte minst vad gäller nomineringsarbetet för Scheelepriset, säger Karin Meyer.

– En dag som denna vill vi naturligtvis framförallt gratulera pristagarna Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna, men också tillåta oss att fira vetenskapen i stort och det fantastiska arbete som alla inom Apotekarsocieteten gör inom det vetenskapliga området.

Just nu pågår nomineringsarbetet för nästa Scheelepris. Vem som får 2021 års pris, det femtionde i ordningen, avslöjas i januari nästa år.

 

Tidigare Scheelepristagare som senare fått Nobelpriset:

  • Professor Emmanuelle Charpentier. Scheelepriset 2019, Nobelpriset i kemi 2020.
  • Professor Gregory P Winter. Scheelepriset 1994, Nobelpriset i kemi 2018.
  • Professor K Barry Sharpless. Scheelepriset 1991, Nobelpriset i kemi 2001.
  • Professor Luc Montagnier. Scheelepriset 1986, Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2008.
  • Sir James W Black. Scheelepriset 1983, Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1988.