Tillbaka
Nyheter

Lyckad 60-årsjubilerande Scheeleprisutdelning

2021-11-15
Craig Crews, 2021 års Scheelepristagare från priset av Sveriges forskningsminister
Professor Craig Crews får 2021 års Scheelepris av Matilda Ernkrans, forskningsminister. Märit Johansson, Apotekarsocietetens ordförande, bistår.

Den 11 november var det dags för pristagaren professor Craig Crews att ta emot sin utmärkelse i Stockholm. På plats för att dela ut priset som delats ut sedan 1961 var Sveriges minister för forskning och högre utbildning Matilda Ernkrans.

Symposiet som föregick prisutdelningen ägnades åt forskning om riktad proteinnedbrytning, det område som Craig Crews belönades för sitt arbete inom. Förutom pristagaren själv bidrog flera forskare från olika länder. Många av dem hade samarbetat med Crews tidigare och eftersom inresereglerna tillät det kunde de flesta talarna komma till Stockholm.  Med en mycket stark talaruppställning inom forskningsfältet blev symposiet en framgång publikmässigt. Symposiet livestreamades och ett 70-tal personer var på plats fysiskt. Åhörarna fick bland annat veta att den teknik som Craig Crews har utvecklat, Protac, har lett till flera potentiella läkemedel i olika testfaser. Du lär få höra mer om Protacs, Proteolysis targeting chimeras, även om du inte kunde delta vid årets Scheelesymposium.

Craig Crews är professor vid vid institutionerna för kemi respektive farmakologi vid Yale. Läs motiveringen och mer om årets pris här.