Tillbaka
Nyheter

Hon prisas för sina insatser inom samhällsfarmacin

2021-09-07 Portätt Margareta Hammarlund-Udenaes
Rune Lönngren-priset år 2021 tilldelas Margareta Hammarlund-Udenaes. Foto: Engstream.

Margareta Hammarlund-Udenaes tilldelas Apotekarsocietetens utmärkelse Rune Lönngren-priset för sina betydelsefulla insatser inom samhällsfarmaci och klinisk farmaci.

Margareta Hammarlund-Udenaes är professor emerita i farmakokinetik vid Uppsala universitet, där hon gjort stort avtryck inte minst på den farmaceutiska fakulteten. Där har hon, bland mycket annat, drivit på ett ökat inslag av studier om läkemedelsanvändning i utbildningen och haft stor betydelse för tillkomsten av både ämnet farmakoterapi och magisterprogrammet i klinisk farmaci.

För sitt mångåriga engagemang och bidrag för ett ökat fokus på bättre läkemedelsanvändning och utvecklandet av ämnet farmakoterapi, belönas hon med 2021 års Rune Lönngren-pris från Apotekarsocieteten.

‒ Många förändringar och utveckling kommer från en inre drivkraft av vad som är viktigt. Jag var intresserad av ”bedside pharmacy” redan innan jag började apotekarprogrammet 1973 och fick möjlighet att förverkliga delar av det tillsammans med andra under min tid på fakulteten. Det känns stort! Att dessutom bli hedrad genom Rune Lönngrenpriset är rosen på prinsesstårtan! tycker Margareta Hammarlund-Udenaes.

Priset, vars upphovsman Rune Lönngren var en välkänd apoteks-profil fram till sin bortgång 2010, består av en prissumma 25 000 kronor. Priset kommer att delas ut på Apoteksdagen den 24 november, då också Margareta Hammarlund-Udenaes kommer att hålla en föreläsning på temat ”Läkemedel i samhället”.