Laddar Evenemang
Virtual Evenemang Virtual Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Lunchföreläsning – aktuell forskning inom sjukvårdsfarmaci Del 1

Sektionen för sjukvårdsfarmaci bjuder in till tre lunchföreläsningar om aktuell forskning/projekt inom sjukvårdsfarmaci i Sverige. Forskare och projektledare kommer att presentera sina pågående eller nyss avslutade projekt. Tid kommer också att ges för frågor.

Medicineringsfel inom läkemedelsbehandling vid cancer förekommer både vid ordination, beredning och administration och kan i värsta fall leda till patientens död. Med en bakgrund inom extemporeberedning på sjukhusapoteket i Lund väcktes frågan ”varför sker alla dessa fel och hur kan vi förhindra dem?” Ett sätt är att se till att alla regimer som används finns i ett Nationellt regimbibliotek (NRB), något som utvecklats inom Regionalt cancercentrum (RCC) där AnnSofie Fyhr jobbat de senaste åren. Parallellt med arbetet har hon forskat och presenterade sin avhandling 2022 med titeln ”Managing chemotherapy risks. Learning from medication errors and developing a national knowledge source for chemotherapy regimens”. Hon fokuserar på de två delarna i avhandlingen, de allvarliga medicineringsfel som inträffat och utvecklingen och utvärderingen av NRB.

Antalet godkända läkemedel för behandling vid cancer blir fler och fler. Utvecklingen går snabbt med nya verkningsmekanismer, andra biverkningsprofiler och annan praktisk hantering. Regimbiblioteket som har byggts upp under AnnSofies ledning, utvecklas för att möta nya utmaningar och risker. Sedan 2021 arbetar Ulrika Landin vid RCC med vidareutveckling av NRB för att öka patientsäkerheten vid cancerbehandling hemma, ökad användning av immunterapi, introduktion av nya journalsystem och introduktion av alltmer komplicerade läkemedelsbehandlingar.  Presentationen kommer att visa hur man praktiskt hittar information i NRB, ett kunskapsstöd vid läkemedelsbehandling vid cancer.

Tid och plats

Tisdag den 23 april

Kl. 12-00 – 12.45

Online via Zoom

Sista dag för anmälan är den 22/4

Varmt välkommen önskar sektionen för sjukvårdsfarmaci!