Alternativtext till bilder
Se till att det finns textbeskrivningar till allt informationsbärande icke-textbaserat innehåll.
Icke-textbaserat innehåll är till exempel:
- Foton
- Bilder
- Diagram
- Animationer
- Ikoner.
Så skriver du en alt-text
Använd vanlig meningsuppbyggnad
En alternativtext skrivs som en helt vanlig mening. Börja med stor bokstav och avsluta med punkt.
Skriv inte ”en bild…”
Du ska inte skriva ”En bild på en gullig hund som rastas av sin matte.” eller ”Ett foto av kommunstyrelsens ordförande som hälsar alla välkomna.”.
Detta är eftersom ett uppläsningsverktyg informerar användaren innan alt-texten att det är en bild. Gå rakt på sak istället: ”En gullig hund rastas av sin matte.” eller ”Kommunstyrelsens ordförande hälsar alla välkomna.”
5 olika tillfällen, 5 olika alternativtexter
1. Formulera textalternativ utifrån bildens budskap och sammanhang
Tanken med textalternativ är att de ska kunna ersätta och beskriva bilden för den som inte ser bilden.
Exempel: Varning!
En röd triangel används som varningsikon för viktig varningsinformation.
Då behöver budskapet som ikonen förmedlar beskrivas, det vill säga ”Varning!” Ikonens utseende är i detta fall inte relevant, till exempel ”röd triangel.”
2. Beskriva ett motiv
Textalternativet kan behöva bestå av en kort beskrivning av motivet. Beskriv innehållet tillräckligt detaljerat för den som enbart uppfattar textbeskrivningen.
3. Beskriva en känsla
Ibland är det viktigt att textalternativet beskriver känslan i en bild, och inte en saklig beskrivning av motivet, för att användaren ska få en förståelse för innehållet.
Utgå från användarens behov och innehållets syfte.
Kom ihåg! Något som skulle kunna vara en dekorationsbild, kan i vissa kontexter vara informationsbärande, beroende på om känslan är viktig för att förstå innehållet på sidan.
4. Beskriva diagram eller annan komplex bild
En komplex bild som exempelvis ett diagram kan innehålla en stor mängd information. Om ett diagram visar smittspridningen över tid räcker det inte med att textalternativet till bilden är ”Diagram över smittspridningen.” Textalternativet ger då inte någon information om själva smittspridningen.
Ett bättre textalternativ är att beskriva det diagrammet förmedlar, till exempel: ”Antal fall var 200 i början av maj, och efter v. 25 låg snittet på under 40 fall.”
Om diagrammet innehåller för mycket information för att beskrivas i textalternativet, kan informationen istället presenteras i tabellform och textalternativet till diagrammet kan då vara ”Diagram över smittspridningen, se tabell.”
5. Dölja dekorativt innehåll
Bilder och illustrationer som inte tillför någon information och som egentligen är till för att ”vila ögonen” på kallas för dekorativa bilder.
Dessa ska döljas för hjälpmedel. Personer som exempelvis använder uppläsande hjälpmedel slipper på så vis lyssna till beskrivningar av bilder som inte tillför innehållet något.
Kom ihåg! Något som skulle kunna vara en dekorationsbild, kan i vissa kontexter vara informationsbärande, beroende på om bilden är viktig för att förstå innehållet på sidan.