Laddar Evenemang
Virtual Evenemang Virtual Evenemang

Artificiell intelligens – Vad är det och varför är det viktigt?

Föreläsaren Fredrik Heintz

Östra kretsen bjuder in till en föreläsning som är riktar sig till både nybörjaren och den lite mer erfarne. AI-experten Fredrik Heinz berättar om just artificiell intelligens och om varför det är så viktigt i dagens samhälle.

Självkörande bilar och datorer som lär sig konversera – nyss var det science fictionfantasier. Nu förändras vår vardag och våra förväntningar på tekniken. Nya frågor föds, kan maskinerna bli medvetna om sig själva? Kan de på sikt bli en fara för oss ? Artificiell intelligens (AI) är ett område inom forskning och teknik som syftar till att få datorer göra saker som tidigare krävde mänsklig intelligens för att göra. Artificiell intelligens förespås av många få en större inverkan på mänskligheten än vad internet har haft.

I det här föredraget presenteras läget idag, pågående forskning och vart utvecklingen är på väg.

Fredrik Heintz är professor i datavetenskap vid Linköpings universitet, föreståndare för WASP-ED (Wallenberg AI and transformative technologies Education Developmant program) och föreståndare för forskarskolan inom WASP (Wallenberg AI Autonomous System and Software program) som skall utbilda mer än 600 doktorer. Han är dessutom ordförande i AI-sällskapet, koordinatorför EU-nätverket TAIULOR , som fram de vetenskapliga grunderna för tillitsfull AI, samt ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin

Tid & Plats

Torsdagen 12 september
Klockan 19.00
Online via zoom

Sista dag att anmäla sig är den 11 september