Vi har kämpat för bättre läkemedel i 50, 150 eller 300 år
2021 firade Apotekarsocieteten 50 år som ideell medlemsförening. Men under åren har vi också firat både 100 års-, 150-års och 300 års-jubileer! Förvirrande? Inte alls!
År 1778 godkändes de första stadgarna för Apotekarsocieteten av dåvarande medicinalmyndigheten. Syftet med föreningen var att främja apoteksägarnas intressen och föra fram professionens röst.
Men, i slutet på 1960-talet upptäcktes att Apotekarsocieteten kunde spåras längre tillbaka än så, nämligen ända till 1683. Då kompletterades de privilegier som kung Karl XI utfärdat för en handfull apotekare i Stockholm några år tidigare till att omfatta apotekare i hela landet. I dessa kompletterande privilegier nämns också Apotekarsocieteten vilket visar att föreningen haft verksamhet innan 1778. Dock är inte mycket av dokumentationen från den tiden bevarad.
Fram till i början av 1970-talet ägde och drev apotekare själva sina apotek. Apotekarsocieteten fungerade då som en serviceorganisation för apoteken och tillhandahöll alltifrån informations-, personal- och marknadsavdelning till avdelningar för forskning och kvalitetskontroll.
Efter flera år av utredningar, förhandlingar och diskussioner tog staten 1971 över apoteksverksamheten och i övertagandet ingick Apotekarsocietetens serviceverksamhet. I samband med förstatligandet ombildades Apotekarsocieteten till den ideella och oberoende medlemsorganisation den är i dag med syfte att ”befordra en hög yrkesstandard inom läkemedelsområdet och verka för en gynnsam utveckling och användning av läkemedel för individ och samhälle”.
Sedan dess har Apotekarsocieteten utvecklats till en förening för alla inom läkemedelsområdet. Oavsett om du arbetar på apotek, utvecklar läkemedel, studerar, leder kliniska prövningar – eller på något annat sätt arbetar med läkemedelsfrågor är Apotekarsocieteten föreningen för dig. Med våra cirka 5 000 medlemmar är vi en stark röst med ett brett nätverk inom svensk life science.
Från teriak …
I dag tillverkas nästan inga läkemedel på apotek. Annat var det förr. Fram till början av 1900-talet tillverkades alla läkemedel under överinseende av apotekaren själv – det var till och med olagligt att handla med färdiga läkemedel utanför apoteken. En av 1700-talets storsäljare var till exempel teriak – en blandning av en mängd ingredienser som till exempel opium, ormkött, rabarber, myrra och saffran, som ansågs fungera mot det mesta. Ett riktigt universalmedel med andra ord.
Men att blanda alla läkemedel själv var inte hållbart, varken ur ett produktions- eller kvalitetsperspektiv. År 1913 antogs därför Apoteksvarustadgan. I stadgan fastslogs att det var tillåtet att tillverka läkemedel även utanför apoteken, vilket gav näring åt den spirande svenska läkemedelsindustrin.
Den svenska apoteksverksamheten centraliserades gradvis under 1900-talet. Om Apotekarsocietetens roll fram till slutet av 1800-talet främst var att tillvarata apoteksaktörernas intressen fick man en mer kvalitetssäkrande betydelse under 1900-talet. Föreningen bidrog bland annat till att ta fram gemensamma produktstandarder och gemensamma examinationskrav för apotekare. Dessutom bedrev man utbildning av apotekare genom farmaceutiska institutet.
Vill du bidra?
Arbetar du med läkemedel i någon form, eller är intresserad av läkemedelsfrågor i största allmänhet? Då är Apotekarsocieteten föreningen för dig! Som medlem kan du inte bara ta del av ett fullspäckat kalendarium med intressanta föreläsningar, du får också tillgång till ett vasst nätverk med representanter från hela läkemedelsområdet. Dessutom har du möjlighet att göra din röst hörd i en rad viktiga läkemedelsfrågor.
Hjälp oss att göra Sverige kunnigare om läkemedel!