Matilda Persson får priset för årets bästa kundinsats på apotek

2019 års pris för bästa kundinsats på apotek tilldelas Matilda Persson på Apotek Hjärtat, ICA Maxi i Hässleholm. Hon får priset för att hon genom lyhört lyssnande och kompetent tolkning av en så kallad EES-signal kunde identifiera en interaktion som påverkade kundens behandling. Tack vare insatsen kunde behandlingen justeras.

– Jag känner mig självklart mycket hedrad över utmärkelsen som jag hoppas kan bidra till en ökad förståelse för det arbete vi farmaceuter gör på öppenvårdsapotek, säger Matilda Persson. En del kunder undrar varför vi håller på och ställer en massa frågor när vår enda uppgift är att klistra etiketter på läkemedelsförpackningar. Mot denna bakgrund är priset ett viktigt erkännande av vårt bidrag till en patientsäker läkemedelsanvändning.

Priset Bästa kundinsats på apotek delas ut av Sektionen för öppenvårdsfarmaci inom Apotekarsocieteten. Priset har delats ut sedan 2014 i syfte att uppmärksamma och belöna insatser på öppenvårdsapotek där pristagarens farmaceutiska kompetens resulterat i en bättre läkemedelsanvändning och ökad patientnytta.

– De många nominerade bidragen i årets tävling visar att apoteksfarmaceuter utgör en viktig del i vårdkedjan och ofta står för betydande insatser för patientsäkerheten. Det professionella ansvarstagande som Matilda Persson nu belönas för är ett utmärkt exempel på detta, säger Anna Montgomery, ordförande i Sektionen för öppenvårdsfarmaci.

Utöver äran får vinnaren 15 000 kronor och ett diplom.

Priset delas ut på Apoteksforum på Kistamässan i Stockholm den 27 november kl. 14.15 där även de två övriga slutkandidaterna presenteras. Juryn har bestått av styrelsen för Sektionen för öppenvårdsfarmaci inom Apotekarsocieteten. Tidigare pristagare presenteras här.

För ytterligare information, kontakta Anna Montgomery, ordförande i Apotekarsocietetens sektion för öppenvårdsfarmaci, på 076–514 27 22.

Birgitta Karpesjö, kommunikationsansvarig, Apotekarsocieteten, 070–814 12 71.